• Óvodásoknak

  Óvodásoknak

 • Bogárkövet program

  Bogárkövet program

  Legyen saját bogárköved, legyél Te is Bogárkövet!

  Bogárkövet
 • Karcsikáné, a sztár

  Karcsikáné, a sztár

 • A Bogaras bácsi

  A Bogaras bácsi

 • A közös munka öröme!

  A közös munka öröme!

 • A festés elmélyült tevékenység!

  A festés elmélyült tevékenység!

 • Tábori előadás

  Tábori előadás

 • Hernyócipelés hangya módra

  Hernyócipelés hangya módra

 • Mucika a kedvenc botsáska

  Mucika a kedvenc botsáska

 • Hógolyó válogatás

  Hógolyó válogatás

Alapítványunkról

Csodabogarak Alapítvány

Az alapítvány az alábbi alapító okiratban megfogalmazott céllal jött létre:

 „Bogárháton program”: a csodálatos rovarvilág és a hozzá kapcsolódó állat- és növényvilág megismertetésén keresztül a természet és a környezet megóvásának,a biológiai sokszínűség fenntartásának elősegítése. A rovarvilág bemutatásával a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, környezeti nevelés, ismeretterjesztő- és szakmai programok, mesés előadások és lakossági tanácsadás keretében. A környezettudatossággal összefüggő régi mesterségek, hagyományok felelevenítése, megismertetése, újragondolása, adaptálása.

„Te is csodabogár vagy program” Különleges képességű és különleges bánásmódot igénylő emberek életminőségének javítása, képességeik fejlesztése, esélyteremtés társadalmi befogadásuk elősegítéséhez, személyiségük gazdagításához. Ezen belül tehetséggondozás, egészség- és életmódprogramok, betegségmegelőzés, sport- és szabadidős, valamint kulturális programok lebonyolítása.

Hogyan jött létre az alapítvány?

Több évtizedes szakmai gyakorlat után az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület keretén belül kezrtük meg Bogárháton bemutató tevékenységünket. A célközönség kezdetben főleg a még fogékony óvodás és általános iskolás gyerekek voltak. Később bekerültünk az Erzsébet programba, ahol a nagycsaládos üdülőknek, nyugdíjasoknak is előadtunk, és ők is nagy élvezettel ismerkedtek a rovarokkal.

Bemutató foglalkozásainkon a tudomány a környezetpedagógia az élménypedagógia és a fejlesztőpedagógia elemeit is felhasználjuk. Eszközeink nagy részét hulladékból készítjük.

Az eltelt évek alatt sok tízezzren láttak bennünket, és óriási tapasztalatokat szereztünk. A tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy a Bogárháton projektre külön alapítványt hozunk létre, melyet kiegészítünk a csodabogár emberek ügyének felválallásával.

Az alapítvány már egy sikeres, kialakított rendszer működtetését viszi tovább.

2019-ben harmadik alkalommal hirdeti meg a legújabb mesés előadáshoz kapcsolódó rajzpályázatot, melyre óvodák és iskolák jelentkezését várják.

A mesés előadás egyik szereplője a 2019-es év rovara, a havasi cincér.

A pályázat célja: A barlangba esett bogárkő című, környezettudatos, mesés előadás bemutatása, a bemutatóhoz kapcsolódó rajzpályázat benyújtása.

Pályázati kiírás és útmutató ide kattintva olvasható

Pályázati adatlap ide kattintva olvasható

Pályázati útmutató letölthető:

 

Pályázati adatlap letölthető: