Alapítványunkról

Csodabogarak Alapítvány

Az alapítvány az alábbi alapító okiratban megfogalmazott céllal jött létre:

 „Bogárháton program”: a csodálatos rovarvilág és a hozzá kapcsolódó állat- és növényvilág megismertetésén keresztül a természet és a környezet megóvásának,a biológiai sokszínűség fenntartásának elősegítése. A rovarvilág bemutatásával a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, környezeti nevelés, ismeretterjesztő- és szakmai programok, mesés előadások és lakossági tanácsadás keretében. A környezettudatossággal összefüggő régi mesterségek, hagyományok felelevenítése, megismertetése, újragondolása, adaptálása.

„Te is csodabogár vagy program” Különleges képességű és különleges bánásmódot igénylő emberek életminőségének javítása, képességeik fejlesztése, esélyteremtés társadalmi befogadásuk elősegítéséhez, személyiségük gazdagításához. Ezen belül tehetséggondozás, egészség- és életmódprogramok, betegségmegelőzés, sport- és szabadidős, valamint kulturális programok lebonyolítása.

Hogyan jött létre az alapítvány?

Több évtizedes szakmai gyakorlat után az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület keretén belül kezrtük meg Bogárháton bemutató tevékenységünket. A célközönség kezdetben főleg a még fogékony óvodás és általános iskolás gyerekek voltak. Később bekerültünk az Erzsébet programba, ahol a nagycsaládos üdülőknek, nyugdíjasoknak is előadtunk, és ők is nagy élvezettel ismerkedtek a rovarokkal.

Bemutató foglalkozásainkon a tudomány a környezetpedagógia az élménypedagógia és a fejlesztőpedagógia elemeit is felhasználjuk. Eszközeink nagy részét hulladékból készítjük.

Az eltelt évek alatt sok tízezzren láttak bennünket, és óriási tapasztalatokat szereztünk. A tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy a Bogárháton projektre külön alapítványt hozunk létre, melyet kiegészítünk a csodabogár emberek ügyének felválallásával.

Az alapítvány már egy sikeres, kialakított rendszer működtetését viszi tovább.

2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg a legújabb mesés előadáshoz kapcsolódó rajzpályázatot, melyre óvodák és iskolák jelentkezését várják.

 

Pályázati kiírás és útmutató óvodáknak ide kattintva olvasható

Pályázati adatlap óvodáknak ide kattintva olvasható

Pályázati útmutató óvodáknak letölthető:

Pályázati kiírás és útmutató iskoláknak letölthető

Pályázati adatlap iskoláknak letölthető: