Bogárkövet Intézmények

                     


 Csodabogarak Alapítvány leendő

BOGÁRKÖVET Óvodák és Iskolák

 számára elkészített szakmai ajánlás
A Csodabogarak Alapítvány célja, hogy az óvodás és iskolás gyerekek megismerjék és elfogadják a körülöttük élő rovarvilágot. Ennek fontos része, mintegy kiindulópontja a környezeti nevelésben a rovaros bemutatók és előadások megtekintése, melyek interaktívan bemutatják, hogy ezek a parányi lények mit is csinálnak, miért is fontosak és milyen sérülékenyek.

A Bogárháton bemutatók indítják el azt a folyamatot, mely aztán az egész óvoda életét áthatja: a gyerekek és reményeink szerint az óvodai dolgozók is megbarátkoznak a rovarvilággal, természetesen ismerve, hogy vannak (mintegy kb.1-%-ban) olyan hatlábúak is, melyek veszélyesek és velük óvatosan, távolságtartással kell viseltetni.

Amit a bemutatók elkezdenek, azt az óvoda tudja tovább vinni. Csak így tudjuk teljessé tenni a környezeti nevelést. Ezért fogalmaztunk meg ajánlásokat, melyekkel segíteni szeretnénk. Mi is fontos egy óvodában: figyelembe véve az udvar adta lehetőségeket, általában a helyszínen meg is beszéljük, mit és hogyan lehet tenni. Ezek a kis lépések, pl. egy komposztáló, korhadt farönk, darázsgarázs megfelelően elhelyezve, virágos kert megfigyelhetővé teszik mindazt, amiről beszélünk.

A Bogárkövet Óvoda cím arról szól, hogy élő, gyakorlati munka folyik az intézményben. A rovarok világa kimeríthetetlen tárház, rengeteg féle programot lehet rá építeni, és persze beleintegrálható a nagy ünnepekbe, mint a Föld napja, víz napja, állatok világnapja stb.

A Bogárkövet intézmények avatása maga is egy nagy ünnep, melyre általában heteket készülnek a gyerekek. Az avatáson ének, tánc, verselés és más együttes tevékenységek is zajlanak. A gyerekek kapnak egy nagy tájékoztató táblát és persze az intézmény egy címert és oklevelet. Nem célunk hatalmas elvárásokat támasztani, de azt szeretnénk, ha a rovaros munka folyamatos lenne és az óvoda életébe beintegrálódna. Ebben tudunk szakmai segítséget nyújtani és a bemutatókkal fenntartani a rovaros érdeklődést.

Amennyiben szeretné, ha intézménye is bekapcsolódna a rovarok védelmében elindított környezeti nevelő munkába és Bogárkövet intézményként szeretne tevékenykedni, kérjük jelezze azt felénk: 

Bogárkövet intézmény jelentkezés

Bogárkövet intézmény címre jelentkezés

Jelentkező intézmény neve *:
Intézmény címe:
Intézmény kapcsolattartójának neve *:
Telefonszám (mobil) *:
E-mail cím *:
Néhány mondat az intézmény környezettudatos tevlékenységéről *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 vagy a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeinken kérjen tájékoztatást.

Nagyon örülünk minden jelentkezőnek, mert célunk, hogy minél több Bogárkövet intézmény legyen.